Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Εγκαίνια της επίσημης έκθεσης των τελειοφοίτων μαθητών Visual Arts του IB των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα. Παρασκευή 9 Απριλίου 2010




Have you ever imagined a world made by strings? (Έχετε ποτέ φανταστεί έναν κόσμο φτιαγμένο από χορδές;)





Αν όχι, ήρθε η ώρα να μυηθείτε στη μαγεία της θεωρητικής φυσικής και της πιο επαναστατικής θεωρίας, της θεωρίας των χορδών και των υπερχορδών. Αυτή η θεωρία ξεκινά από τα πιο στοιχειώδη σωματίδια και απλώνεται μέχρι τη συγκρότηση του ίδιου του σύμπαντος. Ας ξεκινήσουμε από κάποια βασικά τώρα.

Κατ' αρχήν, ας θυμηθούμε τα σωματίδια που αποτελούν την ύλη, τα άτομα. Αυτά είναι φτιαγμένα από λεπτόνια (ηλεκτρόνια) και ανδρόνια (πρωτόνια και νετρόνια). Ανδρόνια, καλούνται τα σωματιδία που αποτελούνται από κουάρκ (άλλο είδος στοιχειωδών σωματιδίων) ενώ τα λεπτόνια είναι σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια. Τα βαρυόνια που, εν προκειμένω, αποτελούν τα νουκλεόνια ( σωματίδια που φτιάχνουν τον πυρήνα) του ατόμου έιναι φτιαγμένα από κουαρκ. Όλα αυτά όσο παράξενα και αν φαίνονται ανήκουν στην συνήθη θεωρία στοιχειωδών σωματιδίων. Η μαγεία της θεωρίας των χορδών αρχίζει πέρα από τα κουαρκ. Θεωρείται λοιπόν, ότι κάθε κουάρκ, ή ακριβέστερα κάθε σωματίδιο το οποίο δεν αποτελείται από άλλα απλούστερα λ.χ. ηλεκτρόνιο, είναι κατασκευασμένο από μία χορδή παλλόμενης ενέργειας. Κάθε συχνότητα αντιστοιχεί και σε έναν τύπο κουάρκ. Φανταστείτε το σαν μία κιθάρα. Κάθε τάστο θα δώσει διαφορετική νότα όπως κάθε συχνότητα διαφορετικό κουάρκ. Οι χορδές αν και μικροσκοπικές μπορούν να διασταλλούν, και να λάβουν όγκο μαγαλυτέρο από του ίδιου του συμπάντος!!! (φυσικά μην περιμένετε αύριο μόλις ξυπνήσετε να είστε χαμένοι σε ένα απειροστά τεράστιο "στρώμα" μίας χορδής αυτής της θεωρίας).

Τέλος πάντων, αυτή η θεωρία καλύπτει διάφορα κενά τόσο των θεωριών της σχετικότητας του Άλμπερτ Άινσταιν τόσο και της κβαντομηχανικής, ή για την ακρίβεια στηρίζεται στην ενοποίηση τους. Επιπροσθέτως, με αυτή τη θεωρία οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι 20 σταθερές του σύμπαντος είναι σταθερές και άλλα κοσμογονικά ερωτήματα. Τελικά, υποστηρίζεται πως από τη μελέτη των χορδών μπορεί να παραχτεί μία ενοποιημένη θεωρία που να παρέχει εξήγηση για το καθετί που συμβαίνει στη φύση.

Αν σας άρεσε ο μαγικός κόσμος των χορδών, δεν έχετε παρά να μπείτε σε μία μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και να πληκτρολογήσετε super strings theory ή the strings theory.

Ελευθέριος Τσιαδής

Τάξη 2011



ένας βάσκος στην Καβάλα

Ευθυτενής και διαμπερής

Δεν ψάχνω τρόπο να προλάβω

Το βιος μου θέλω να διάγω

Ούτε τρόπο να χαθώ


Καταγής κι επί ποδός

Την πυξίδα μου την χάνω

Το ίδιο λάθος ξανακάνω

Φι Ωμέγα Ρω


Βγάζω ρεύμα από την τσέπη

Δάχτυλα απ’ τον ουρανό

Να τυλίξω με καλώδιο

Της φυλής μου τη σωρό


Κι από του Θεού του στόμα

Που έπαψε να μου γελά

Μέλι και μαστίχα στάζω

Το σκαρί της προσαράζω

Να της γειάνω τις πληγές


Να γενούμε όλοι άντρες

Ν’ αποφάμε μια βραδιά

Παλικάρια μου τις χάντρες

Να μετρήσουμε κρυφά.

Κάρυανη, Αύγουστος 2009

Ανδρέας Ανδρέου

Τάξη 2010